Culturele hotspots

6 unieke must-sees

Deze plekken aan de Costa Brava moet je gezien hebben.

Tossa de Mar

Met het historische Vila Vella

Mooie baai. Oude stadsmuur. Intacte uitkijktorens. Het historische Vila Vella is dé trekpleister van Tossa de Mar. Een must hier is een wandeling over de stadsmuur. Pauzeer samen op een bankje en kijk uit over de baai vol met bootjes. Ontdek daarna alle geheimzinnige smalle kasseien straatjes in het oude centrum. Beklim ook de vuurtoren Far de Tossa.


En dan? In zo’n charmant straatje romantisch tafelen onder een luifel. Een tip: het visgerecht cimitomba.

Tordera

Struinen over de zondagsmarkt

Sla je eigen tapas in op de zondagsmarkt van Tordera. Hier struin je langs honderden kraampjes met kleding, lekkernijen, vers fruit en groenten. Neem bij een kraam een zakje churros en door! Bijvoorbeeld naar een van de parken met speeltuintje.

Girona

Spot de Game of Thrones decors

In het middeleeuwse Girona kijk je je ogen uit. De gotische kathedraal, gezellige winkelstraat La Rambla de la Libertad en fotogenieke rode brug; het is er allemaal prachtig. Een paar tips:

  • Slenter door stadspark Ribes del Ter.
  • Shop op dinsdag- of zaterdagochtend onder meer Ibérico-ham en meloen op de markt. Lekker als voorafje op de camping!
  • Bewonder diverse decors uit de tv-serie Game of Thrones. Zoals de kathedraal, Sant Pere de Galligants en Plaza del Jurats.

Girona

Spot de Game of Thrones decors

In het Middeleeuwse Girona kijk je je ogen uit. De gotische kathedraal, gezellige winkelstraat La Rambla de la Libertad en fotogenieke rode brug; het is er allemaal prachtig. Een paar tips:

  • Slenter door stadspark Ribes del Ter.
  • Shop op dinsdag- of zaterdagochtend onder meer Ibérico-ham en meloen op de markt. Lekker als voorafje op de camping!
  • Bewonder diverse decors uit de tv-serie Game of Thrones. Zoals de kathedraal, Sant Pere de Galligants en Plaza del Jurats.

Tip: tapas smikkelen

Begint je maag te knorren van al die porties cultuur? En is het nog te vroeg voor het avondeten? In Spanje kun je op elk moment van de dag kleine hapjes bestellen. Inderdaad: tapas. Soms krijg je ze zelfs gratis bij je bestelde drankjes.

Figueres

Stad van Dalí

Het is knalroze, lijkt op een Oosters sprookjespaleis en er staan gigantische paaseieren op het dak. Rara waar ben je? Bij het Salvador Dalí museum in Figueres. Alleen al het gebouw is een lust voor het oog. Binnen zetten surrealistische schilderijen, vreemde sculpturen en optische illusies je fantasie aan het werk. Dalí (1904-1989) was een excentrieke kunstenaar die je een zeer geslaagd familie-uitstapje bezorgt. Oók voor kleine ogen valt er genoeg te ontdekken in het museum van die rare snorremans.

Figueres is een kleine Catalaanse stad, 25 kilometer van de Franse grens. Trek na je museumbezoek het autovrije centrum in, vertoef op een terras en geniet van een openluchtconcertje door een straatmuzikant.

Cadaques

Verborgen parel

Goed verstopt tussen de rotsen van Cap de Creus, en alleen bereikbaar via een bochtige weg, geeft Cadaques zijn geheimen prijs: witgekalkte huisjes met terracotta daken, romantische straatjes, kabbelende bootjes in de baai en een fijn artistiek sfeertje. Kunstenaars, schilders, schrijvers … ze voelen zich prima thuis in dit ansichtkaartstadje. Ooit doopten Salvador Dalí en Pablo Picasso hier hun penselen in de verf. Ook zij werden betoverd door het uitzicht op de zee...

Montserrat

Mysterieus bergklooster

Een beroemd bedevaartsoord in een buitenaards berglandschap. 880 jaar geleden werd hier in een grot door een groep herders het zingende en lichtgevende beeldje van de Zwarte Madonna gevonden. Reden om hier een schitterend benedictijnenklooster te vestigen, waar je behalve dit beeldje ook voorstellingen van het vermaarde jongenskoor kunt zien. Niet alleen pelgrims komen naar Montserrat, ook bergwandelaars, rustzoekers en natuurliefhebbers. De unieke ‘gebeeldhouwde’ bergtoppen hebben iets mystieks. Je kunt hier fantastisch wandelen. Het uitzicht? Alsof je uit het raampje van de hemel kijkt…

Hoe kom je er?
Montserrat ligt 50 km ten oosten van Barcelona. Ga met de auto (bereid je voor op een serie pittige haarspeldbochten) of met de trein tot Aeri Montserrat. Hier stap je over op de Teleférico (kabelbaan). 5 minuten later sta je voor de kloosterpoort. Trek wandelschoenen en een dikke trui aan. Boven waait een fris windje!